Oud koppel met hun voorhoofden tegen elkaar.

Veelgestelde vragen

WAT IS ED?
Erectiele disfunctie (ED) wordt gedefinieerd als het blijvende onvermogen om een erectie te krijgen of in stand te houden die stevig genoeg is voor bevredigende seksuele prestaties1. ED kan uw intimiteit beperken, uw zelfvertrouwen beïnvloeden en invloed hebben op uw belangrijkste relaties. Naast de fysieke uitingen veroorzaakt ED emotionele schade en er wordt een sterk verband gevonden tussen ED en depressie2.

HOE ALGEMEEN IS ED?
ED is een verrassend algemene aandoening. Geschat wordt dat de helft van alle mannen tussen 40 en 70 jaar oud het in bepaalde mate hebben.3

WAT VEROORZAAKT ED?
Hoewel er echte fysieke en psychologische oorzaken voor ED zijn, is er niet een enkele oorzaak. De onderstaande tabel geeft de meest voorkomende oorzaken van ED weer4.

HOE WORDT DE DIAGNOSE VOOR ED GESTELD?
U dient een gesprek met uw arts te hebben om een antwoord op de vraag ¨heb ik ED?¨ te krijgen. Een persoonlijke historie en een lichamelijk onderzoek zijn de basis voor de meeste aandoeningen. Laboratoriumtesten en andere testen kunnen een bron identificeren, zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten of andere aandoeningen die de zenuwen en de bloedcirculatie naar de penis beïnvloeden.

KAN IK EEN HARTAANDOENING HEBBEN ALS IK ED-SYMPTOMEN HEB?
Verharden van de slagaderen veroorzaakt door de opbouw van plaque - atherosclerose - beperkt de bloedcirculatie naar diverse onderdelen in het lichaam. De slagaderen die bloed aan de penis toevoeren zijn veel kleiner dan degene die bloed aan het hart toevoeren. Daarom kunnen hartaandoeningen zich eerst manifesteren als het moeilijk een erectie kunnen krijgen5Meer lezen

WAAROM VEROORZAAKT SUIKERZIEKTE ED-SYMPTOMEN?
Suikerziekte beschadigt de bloedvaten en zenuwen die de penis van bloed voorzien om een erectie te krijgen. De constante wijziging in bloedsuikerniveaus kan ook zenuwschade veroorzaken, wat kan leiden tot verlies van het gevoel in de voeten en de handen en kan het hebben van seks beïnvloeden.6Meer lezen

WAT ZIJN ENKELE VAN DE BIJWERKINGEN VAN PROSTAATKANKERBEHANDELING?
De twee meest gevreesde bijwerkingen van een radicale prostatectomie zijn het verlies van erecties en blaaslekkage. Deze bijwerkingen kunnen optreden, maar er zijn succesvolle behandelopties beschikbaar. Ook is er na de totale
verwijdering van de prostaat geen ejaculatie meer, hoewel het gevoel van een climax en een orgasme blijft7.

WANNEER KAN EEN MAN WEER SEKSUEEL ACTIEF ZIJN NA PROSTAATKANKERBEHANDELING?
Indien de kanker vroeg wordt ontdekt en patiënten door een ervaren chirurg die zenuwbesparende technieken gebruikt worden behandeld, kan de seksuele activiteit na de operatie weer normaal worden hervat. Dit kan drie tot zes maanden duren
met gedurende twee of drie jaar een continue verbetering. Indien de seksuele activiteit niet vanzelf terugkeert, zijn er veel verschillende manierem on een actief seksleven te ondersteunen (medicijnen, pompen, injecties en penisimplantaten). Meer lezen

HOE WORDT ED BEHANDELD?
ED-behandeling is beschikbaar voor alle mannen met ED. Orale medicijnen zijn een gebruikelijke eerste stap, maar ze werken niet voor iedereen. Wanneer mannen niet reageren op orale medicijnen, kunnen ze andere opties proberen zoals injecties, korrels, crèmes voor plaatselijk gebruik, pompapparaten en penis implantaten.

ZAL IK MIJN PENIS ER ANDERS UIT VINDEN ZIEN OF ZULLEN ANDEREN EEN PENISIMPLANTAAT OPMERKEN?
Nadat hij is aangebracht is uw implantaat volkomen onzichtbaar. Het is volledig in het lichaam verborgen. Niemand weet het tenzij u het zelf vertelt—zelfs niet in de kleedkamer.

IS HET OPPOMPPROCES PIJNLIJK?
Om een penisimplantaat op te pompen knijpt u in de pomp in uw scrotum waardoor vloeistof naar de cilinders in de penis stroomt. Dit vereist handigheid maar dient niet pijnlijk te zijn. Neem contact op met uw arts wanneer u pijn ervaart9.

WAT ZAL MIJN PARTNER ER VAN VINDEN?
Wanneer het implantaat wordt opgepompt maakt het net als bij een natuurlijke erectie de penis stijf. Uw erectie zal net zo lang aanhouden als u wilt. En u zult nog steeds hetzelfde intieme gevoel delen. Gewoonlijk zijn de ejaculatie en het gevoel net zoals deze voor het implantaat waren10.

MOET IK NAAR EEN SPECIALIST VOOR EEN PENISIMPLANTAAT?
Ja, uiteindelijk zult u naar een prothesespecialist moeten. Als eerste kunt u overleggen met uw huisarts over de behandeling van erectiele disfunctie. Later zult u de situatie met een prothesespecialist bespreken of een kliniek met ervaring met alle vormen van ED-behandeling, waaronder penisimplantaten10Vind een arts in de buurt.

HOE GAAT DE OPERATIE VAN HET PENISIMPLANTAAT?
Een operatie voor een penisimplantaat duurt in het algemeen ongeveer een uur. Gewoonlijk wordt deze in een ziekenhuisomgeving uitgevoerd. De duur van uw verwachte verblijf in het ziekenhuis moet met uw arts worden besproken. Terwijl u  onder verdoving bent, wordt een kleine incisie gemaakt onderaan de penis of in het scrotum en het implantaat wordt via die incisie geplaatst. De meeste mannen ervaren slechts een beperkt ongemak tijdens het genezingsproces10.

HOE LANG IS DE HERSTELTIJD NA EEN ED-OPERATIE EN WANNEER KAN IK GESLACHTSGEMEENSCHAP HEBBEN?
De meeste mannen gaan binnen een dag na de operatie van het ED-implantaat weer naar huis en hervatten binnen een week weer al hun normale activiteiten, waarbij ze gewoonlijk rond 6 weken na de operatie weer gemeenschap hebben10. Uw arts zal dit in meer detail met u bespreken.

HOE LANG GAAT EEN IMPLANTAAT MEE? ZAL IK HET OOIT MOETEN VERVANGEN?
Het is mogelijk om te voorspellen hoe lang een bepaald implantaat zal blijven werken in een bepaalde patiënt. Net als met elk medisch hulpmiddel zijn penis implantaten in de loop der tijd onderhevig aan slijtage en mechanische storingen. Een recent onderzoek onder meer dan 39.000 patiënten lieten zien dat de mechanische overleving na 7 jaar van een AMS penisimplantaat meer is dan 94,5%10.
Volg de adviezen van uw uroloog om de levensduur van uw implantaat te verlengen.

LAAT MIJN IMPLANTAAT HET ALARM OP EEN LUCHTHAVEN AFGAAN?
Een implantaat zal uw mogelijkheden om te reizen en door een luchthavenbeveiliging te gaan niet beïnvloeden. Implantaten zoals die voor knieën of heupen bevatten metaal en worden door een scanner gedetecteerd. Aangezien de meeste oppompbare penisimplantaten een minimum aan metalen onderdelen hebben, zullen ze een metaaldetector niet laten afgaan. Sommige niet-oppompbare penisimplantaten kunnen echter meer metaal bevatten. U krijgt een patiënten ID-kaart die u identificeert als een patiënt met een medisch hulpmiddel. Om dit soort situaties te voorkomen dient u deze bij u te hebben.

WAT ZIJN DE RISICO´S VAN EEN PENISIMPLANTAAT?
Omdat elke soort implantaat unieke eigenschappen biedt, zult u de risico´s en voordelen van elk hulpmiddel met uw arts willen bespreken. Kies vervolgens de optie die het meest geschikt is voor u. Bekijk de belangrijke veiligheidsinformatie.

ZIJN DE PENISIMPLANTATEN VAN BOSTON SCIENTIFIC MRI-COMPATIBEL?
Ja, AMS-implantaten zijn MRI compatibel.

WORDEN PENISIMPLANTATEN VERGOED DOOR DE VERZEKERING
Dit verschilt van land tot land. Praat met uw specialist over het plaatselijke beleid. Een prothesespecialist zoeken

Referenties

 1. Erectiestoornis. NIH: National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/erectiledysfunction.html. Geopend mei 2015. 
 2. DiMeo PJ. Psychosocial and relationship issues in men with erectile dysfunction. Urol Nurs. 2006 Dec;26(6):442-6. Diabetes & Metabolism. 2012;38:1.
 3. NHS Choices website: http://www.nhs.uk/Conditions/Erectile-dysfunction/Pages/Introduction.aspx Apr 2017 
 4. Shabsigh R, MD, Lue TF, MD. A Clinician’s Guide to ED Management. New York: Haymarket Media Inc.; 2006. http://diabetes.niddk.nih.gov/dm/pubs/sup/. Geopend mei 2015.
 5. Jackson G, Rosen RC, et al. The second Princeton consensus on sexual dysfunction and cardiac risk: new guidelines for sexual medicine. 2006 Jan;3(1):28–36.
 6. Malavige LS, Levy JC.  2009;6(5):1232-47.
 7. Catalona, Dr. William J. Conditions after a Radical Prostatectomy. http://www.drcatalona.com/qa/faq_rp-conditions.asp. Geopend mei 2015.
 8. Catalona, Dr. William J. Sexual Potency After a Radical Prostatectomy. http://www.drcatalona.com/qa/faq_rp-potency.asp. Urological Research Foundation Website. Geopend 22 december 2014.
 9. AMS 700™ patiëntenhandleiding. Informatie en instructies voor patiënten die een oppompbare penisprothese overwegen. American Medical Systems, LLC. 2012.
 10. Penisimplantaten-Erectiestoornis. Sex Health Matters Website: http://www.sexhealthmatters.org/erectile-dysfunction/penile-implants-erectile-dysfunction/P7. Geopend 3 december 3 2014.
 11. Enemchukwu EA, Kaufman MR, Whittam BM, et al. Comparative revision rates of inflatable penile prosthesis using woven Dacron™ fabric cylinders. J Urol. 2013 Dec;190(6):2189-93.

Beste bezoeker, gelieve er rekening mee te houden dat deze website bedoeld is om wettelijke toegang te verschaffen onze Europese bezoekers, afhankelijk van hun land. Om doorgestuurd te kunnen worden naar het relevante web-portaal moet u uw land selecteren in het menu rechts met opties op de startpagina. We willen u er aan herinneren dat het uw eigen verantwoordelijkheid is om het land van waaruit u de website wilt openen juist te kiezen. Indien u een land kiest dat verschilt van dat van waaruit u deze website bezoekt, kan dit er toe leiden dat u inhoud bekijkt die mogelijk niet wettelijk is volgens de wetten van uw land. In dat geval wijst Boston Scientific elke aansprakelijkheid voor toegang tot dergelijke informatie af. Door het onderstaande vakje te selecteren bevestigt u dat u de verklaringen in deze disclaimer begrijpt en aanvaardt.